Rondje Harkstede
2.9 km
De wandeling begint met het aaien van dieren en een kop thee bij Ons Hertenkamp. Daarna ga je de Hoofdweg richting Scharmer en vervolg je over de prachtige Herenlaan, een pad tussen de Harkstederplas en de Scharmerplas. Je bent op zoek naar sporen van Henric Piccardt (1636-1712). Harkstede en Scharmer maken deel uit van het Duurswold, waar het geslacht Rengers een invloedrijke familie was. Zij woonden onder andere op de Fraeylemaborg in Slochteren. Henric Piccardt erfde een groot deel van hun bezittingen en werd rond 1700 heer van Slochteren, Kolham en Harkstede.
Bij knooppunt 70, iets ten westen van het dorp, wandel je langs een bos waar ooit de borg Klein Martijn lag. Henric Piccardt kocht deze borg in 1680. Hij had een avontuurlijk leven achter de rug, geboren in Woltersum, studeerde rechten en filosofie in Vriesland en Orléans, en zong liedjes op de Pont Neuf in Parijs om bij te verdienen. Daar ontmoette hij vrouwen die hem bij het Franse hof introduceerden, uiteindelijk werd hij kamerheer van koning Lodewijk XIV.
In 1665 ging het mis toen Lodewijk XIV jaloers werd vanwege Piccardt’s omgang met een van zijn maîtresses. Piccardt moest Frankrijk ontvluchten en keerde terug naar De Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Daar ontmoette hij jonker Osebrandt Johan Rengers, waarna hij wegens vriendschap met Rengers én zijn Franse sympathieën werd opgesloten. Een jaar later kwam hij vrij door politieke druk van stadhouder Willem III.
Na zijn vrijlating focuste Piccardt zich op zijn politieke carrière en trouwde op 6 januari 1680 met Anna Elisabeth Rengers, dochter van zijn inmiddels overleden vriend Osebrandt Johan Rengers. In april 1680 kocht het stel de borg Klein Martijn en breidde het flink uit. Piccardt kocht later ook de Fraeylemaborg, met een lening van Willem III, en breidde ook deze uit. De Fraeylemaborg diende als ontvangstverblijf en jachthuis, terwijl zij in Klein Martijn bleven wonen.
Tussen knooppunt 26 en 72 wandel je langs de kerk van Harkstede, Piccardt’s meesterwerk. Aan het einde van de zeventiende eeuw kochten Henric en Anna de kerk en lieten alles behalve de toren afbreken. Ze bouwden een nieuwe kerk inclusief een werkkamer, mausoleum en gebrandschilderd glas waarin zij zichzelf ‘heer en vrouw deser kerck en plaetse’ noemden. De eerste dienst vond plaats in 1700. Na Anna’s overlijden in 1704 werd zij bijgezet in het mausoleum. Henric bleef publieke functies bekleden tot zijn dood in 1712 en werd ook bijgezet in het mausoleum. Klein Martijn werd in 1896 op afbraak verkocht, maar de kerk is nog steeds te bewonderen met sporen van het echtpaar Piccardt-Rengers overal te vinden.
In 2019 werd het noordelijke deel van het wandelnetwerk geopend en in april 2020 ook in de andere delen van de provincie Groningen. Het netwerk biedt zo’n 2500 kilometer aan wandelpaden die langs de mooiste plekken van de provincie voeren. Routes kunnen eenvoudig samengesteld worden aan de hand van knooppunten, of gebruik bestaande routes zoals het Pronkjewailpad.
Start- en eindpunt: Ons Hertenkamp (Appelhof 32, Harkstede).
Bron: Sanne Meijer
Meer informatie: https://www.sannemeijeronderweg.nl/