Theo's tochtje
6.0 km
Verken Onnen en omgeving te voet vanuit het dorpshuis De Tiehof. De wandeling voert door Onnen, de Appèlbergen en wisselende landschappen.
Onnen is een esdorp met ongeveer 700 inwoners, voor het eerst vermeld in 1323. In de jaren '50 werd de kerk aan de Bakkerweg gebouwd voor de Gereformeerde kerk en was in gebruik tot 2011. De locatie huisvest nu een architectenbureau en woonhuis.
Op Dorpsweg 32/34 stond ooit de Stoomzuivelfabriek, later een ijsfabriek tot 1965. Hier zijn nu woningen. Aan de Kortelandweg stond tot 2007 een Hervormde kapel, nu vervangen door een appartementencomplex. De voormalige kleuterschool Dennehoekje is nu een woonhuis.
De laatste kerk in Onnen, aan de Mottenbrink, werd in 2022 gesloten. Deze kerk en pastorie zijn gebouwd in 1934 en genomineerd als beschermd dorpsgezicht.
Gieselgeer, een straat met mysterieuze naam, ligt bij een viaduct dat over de spoorlijn Groningen-Assen loopt. Dit viaduct, gebouwd in 1920 en een Rijksmonument, is een reactie op het rangeerterrein dat in 1915 werd aangelegd en diverse verbindingswegen doorsneed.
De Dalweg, vroeger Tranendal genoemd, heeft een verhaal over een kletsgrage vrouw. Appèlbergen is een zanderig gebied met pingoruïnes, ontstaan door het smelten van ijslensjes uit de ijstijd. Onner Es is een hoger gelegen akkerbouwgebied, met vondsten van grafvelden en hunebedresten.
Langs de Van Swinderenlaan hangen vogelkasten, onderdeel van een biologisch onderzoek naar kauwen door de Rijksuniversiteit Groningen. Bij de Onnerpolder wint het Waterleidingbedrijf sinds 1934 grondwater; het terrein herbergt vier Rijksmonumenten.
De Onnerpolder, een laaggelegen veengebied, werd vroeger kleinschalig gebruikt voor turfwinning. Sinds de bedijking fungeert het als veenweidegebied en noodwaterberging. In 1998 werd de dijk doorgestoken om overstroming van Groningen te voorkomen.
Startpunt: Dorpshuis De Tiehof, Bakkerweg 4, Onnen.